Migrationsverket klarar inte sitt uppdrag med bibehållen rättssäkerhet, tycker insändarskribenten.
Migrationsverket klarar inte sitt uppdrag med bibehållen rättssäkerhet, tycker insändarskribenten. Bild: Marcus Ericsson/TT

Byt ut utvisningar till Afghanistan mot uppehållstillstånd

Migrationsverket utvisar med motiveringar som visar på okunskap, skriver Birgitta Göransson.

ANNONS

Årsdagen av talibanernas maktövertagande i Afghanistan inföll i veckan. I media har man läst om mammor som tvingas sälja sina tioåriga döttrar till äldre män, att flickor inte får gå i skolan. Kvinnor får inte vistas ute utan burka och måste följas av manlig släkting. Unga män som inte låter sig rekryteras till talibanerna löper risk för livet.

Till detta land fortsätter dock Migrationsverket att utvisa afghanska flyktingar. De är sedan många år integrerade i det svenska samhället, talar flytande svenska och har arbetat i hemtjänst, sjukvård eller industrin.

De utvisas men kan inte skickas iväg och hänvisas till ett skuggsamhälle. De får inte arbeta och får varken pengar till mat eller boende. De tvingas leva i total ovisshet och rädsla för utvisning. I andra länder i Europa får de flesta afghaner uppehållstillstånd.

ANNONS

EU:s asylbyrå har angett riskgrupper från Afghanistan som bör få asyl, exempelvis de som starkt påverkats av västerländsk livsstil – vilket gäller hela denna grupp. Dessutom kan de tillhöra andra av EU:s riskgrupper, såsom hazarer, homosexuella eller de som konverterat till kristen tro.

Migrationsverket utvisar med motiveringar som visar på okunskap och som saknar respekt för tillämpning av lagen. De klarar inte sitt uppdrag med bibehållen rättssäkerhet. De följer inte konventionen om mänskliga rättigheter, barnkonventionen eller EU-direktiv.

Riksdagen och regeringen måste nu besluta om uppehållstillstånd för afghaner som vistats i Sverige sedan 2015. Uppehållstillstånd för hela grupper har tidigare beslutats av riksdagen vid flera tillfällen under både röda och blå regeringar.

Politiker, visa mod och förstärk inte ytterligare den främlingsfientlighet som diskriminerar och som inte ger alla människor samma värde.

Birgitta Göransson

LÄS MER:Utvisningsivern slår hårt mot hbtqi-personer som söker asyl

LÄS MER:Afghanska flickor går till sängs hungriga

LÄS MER:Ny svensk reträtt i våld och kaos

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS