Att arbeta med barn som lider av psykisk ohälsa och kunna hjälpa en familj i kris är oerhört komplicerat, skriver Marie Carlsson, barnpsykolog och verksamhetschef för BUP, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Att arbeta med barn som lider av psykisk ohälsa och kunna hjälpa en familj i kris är oerhört komplicerat, skriver Marie Carlsson, barnpsykolog och verksamhetschef för BUP, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: isabell Höjman/TT

BUP: Vi gör alltid en ordentlig kartläggning

BUP:s komplexa arbete är inget som kan reduceras till att ”bara ge medicin” och inget annat, skriver Marie Carlsson, barnpsykolog och verksamhetschef för BUP, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

17/8 Mer pengar löser inte BUP:s problem

I insändaren påstås att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i grova drag utgörs av ”utredning och diagnosticering samt förskrivning av mediciner” och att kroppslig ohälsa, koststatus och social situation med exempelvis förekomst av mobbing tonas ned eller glöms bort.

Jag vill gärna ta tillfället i akt och sprida kunskap om hur vi arbetar. Inom BUP gör vi alltid en ordentlig kartläggning och utredning om barnets kroppsliga hälsa, uppväxtförhållanden, förmågor och svårigheter. Det är oerhört viktigt att få en bild av vad det finns faktorer som ökar stress runt barnet och hur det ser ut hemma, i skolan och på fritiden.

ANNONS

Hur fungerar sömnen? Matmönster? Koncentrationsförmåga? Aktivitetsnivå? Har man vänner? Andra sjukdomar? Hur hanterar man svårare känslor som ilska, ledsnad, ångest, rädsla? BUP träffar barn och föräldrar separat och hämtar in uppgifter från förskola/skola. Allt detta och mer därtill frågar vi efter och tar reda på.

Det är viktigt att man vid psykisk ohälsa ringar in vad som är huvudproblemet och därefter sätter in rätt behandling.

Det är viktigt att man vid psykisk ohälsa ringar in vad som är huvudproblemet och därefter sätter in rätt behandling. I vissa fall behöver barnet medicin. I de allra flesta fall behöver barn psykologisk behandling och familjen behöver psykosociala insatser.

Att arbeta med barn som lider av psykisk ohälsa och kunna hjälpa en familj i kris är oerhört komplicerat och för samhället ett viktigt uppdrag att dagligen möta den ökade efterfrågan med begränsade resurser förutsätter strikta medicinska prioriteringar så att de med störst behov får komma först.

BUP:s komplexa arbete är inget som kan reduceras till att ”bara ge medicin” och inget annat. BUP är en medicinsk specialitet med vårdprogram och riktlinjer som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Marie Carlsson, barnpsykolog och verksamhetschef för BUP, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

LÄS MER:En tredjedel får inte hjälp av BUP i tid

LÄS MER:Låg tillgänglighet till BUP – kritiseras av politiker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS