Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nattvandrande mammor. Bild: Meli Petersson Ellafi

Bryt handlingsförlamningen

Samhället har ett ansvar att skydda barn och unga men tyvärr verkar det i detta fall, som om samhället i första hand värnar förövarna i stället för presumtiva brottsoffer, skriver signaturen Agera nu.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det har blivit allt vanligare i och omkring Göteborg att barn och ungdomar blir hotade och rånade på mobiler, klockor, kläder med mera av olika ungdomsgäng. I diskussionen om hur denna ungdomsbrottslighet ska minska anges ofta att det är bara socialtjänstens förebyggande arbete som kan minska problemen. Som fd socialsekreterare vet jag att det kommer att ta många år innan socialtjänsten kommer fram med en lösning. Frågan är därför vad ska vi göra under tiden?

Såväl politiker som poliser verkar mer eller mindre frågande inför det som händer. Det är emellertid inte rimligt att barn och ungdomar ska behöva bli utsatta för våld på hemväg från skolan eller träningen. Samhället har ett ansvar att skydda barn och unga men tyvärr verkar det i detta fall som om samhället i första hand värnar förövarna i stället för presumtiva brottsoffer.

Att längre straff skulle kunna ha viss betydelse förnekas ofta kategoriskt, trots att forskningen ingalunda är entydig.

Att längre straff skulle kunna ha viss betydelse förnekas ofta kategoriskt, trots att forskningen ingalunda är entydig. Självfallet leder längre straff i ett kortare perspektiv till färre brott. Sitter en förövare i fängelse kan hen inte begå nya brott under tiden.

Eftersom ett av de stora problemen är för få poliser, skulle ordningsvakter kunna bistå polisen. Detta förfarande tillämpas redan i andra kommuner, som till exempel Uppsala, men vad jag vet inte i Göteborg. Varför?

Likaså skulle säkert fler kameror på allmänna platser kunna ha en brottspreventiv inverkan. Det förekommer på flera platser i landet, men det verkar tveksamt om polisen i Göteborg vill ha fler kameror? I en undersökning av Lunds universitet och Novus framkom häromåret att hela nio av tio svenskar är positiva till kameraövervakning på gator och torg. Som mormor till fyra barn och ungdomar kan jag bara konstatera att något måste göras.

Agera nu!