Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni är partiledare i Liberalerna. Bild: Naina Helén Jåma/TT
Nyamko Sabuni är partiledare i Liberalerna. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Bra med obligatorisk introduktion för asylsökande

Det är klart diskriminerande att inte ge en invandrare en rimlig chans att förstå vad det innebär att bo i Sverige, skriver Barbara Nordberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Liberalerna fick i april igenom att alla vuxna asylsökande, inklusive 15–18 åringar, ska genomgå en obligatorisk introduktion om livet i Sverige. Introduktionen ska innefatta utbildning, lagar, demokrati, normer och värderingar. Utbildningen ska ske på deras hemspråk. Dessutom ska de, som vägrar, påföras någon typ av sanktion. Eventuellt bli av med dagersättning. Eller varför inte skäl för asylavslag?

Att detta inte varit ett krav tidigare, visar inte enbart på ett förakt mot skattebetalarna, utan även gentemot den asylsökande. Det är klart diskriminerande att inte ge en invandrare en rimlig chans att förstå vad det innebär att bo i Sverige. Sverige tillhör också några av de få länder i Europa som inte har något språkkrav för vare sig medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. Vad säger det om att vara svensk? Och om våra förväntningar på den som kommer hit? Så här befäster man ett utanförskap från första början.

Barbara Nordberg