Järnvägssystemet i västra Sverige blir inte robust av att dra in sju eller åtta tåglinjer i samma omvägstunnel, menar skribenten. Arkivbild.
Järnvägssystemet i västra Sverige blir inte robust av att dra in sju eller åtta tåglinjer i samma omvägstunnel, menar skribenten. Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Bra alternativ till Västlänken är ingen akademisk lek

Det vi ägnar oss åt är en genomarbetad idé med möjlighet att radikalt förbättra kollektivtrafiken i Göteborg, skriver Ingmar Andreasson.

ANNONS

Slutreplik

9/4 Farbröder har visst bättre idéer för Göteborg

14/4 Alternativa förslag ska vara realistiska

Björn Salomonson hänvisar till det regionala syftet med Västlänken. Det syftet var att öka tågpendlingen till Göteborg. Analyser som Björn också känner väl till, har visat att tågpendlingen inte nämnvärt ökar med Västlänken. Inte heller minskar bilpendlingen. Den samhällsekonomiska analysen visade på klar förlust. Bara 53 öre tillbaka på varje investerad krona – och det förutsatt att budgeten skulle hållas.

Ett västsvenskt järnvägssystem blir inte robust av att dra in sju eller åtta tåglinjer i samma omvägstunnel. Minsta störning på en tåglinje sprider sig snabbt till alla övriga.

ANNONS

Oavsett vad man tycker om järnväg till Landvetter och Borås så underlättas denna inte av Västlänken.

Det vi ägnar oss åt i Gårdagruppen är inte akademisk lek, utan en genomarbetad idé med möjlighet att radikalt förbättra kollektivtrafiken i Göteborg. Till skillnad från Västlänken är vår lösning samhällsekonomiskt lönsam tack vare kortare restider för göteborgarna.

Vi arbetar ideellt och har inte som Björn fått betalt för att arbeta med Västlänken.

Ingmar Andreasson för Gårdagruppen

LÄS MER:Trafikverket: Västlänkens arbete vid Kvarnberget riskerar att avbrytas

LÄS MER:Västlänken stoppar tåg mot Göteborg i sommar

LÄS MER:Västlänkenarbetare skadad i arbetsplatsolycka

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS