Bostadsbolaget – prata med hyresgästerna, uppmanar insändarskribenterna.
Bostadsbolaget – prata med hyresgästerna, uppmanar insändarskribenterna. Bild: Robin Aron

Bostadsbolaget – vill ha råd att bo kvar!

Vad är viktigast för er i Bostadsbolaget: era ”fastigheters långsiktiga attraktivitet” eller era nuvarande hyresgäster, skriver bland andra Catherine Holt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Samrådsgruppen på Kalendervägen 6-18 är överens om att underhåll av lägenheterna behövs. Många lägenheter har förfallit länge, men nu när nödvändiga renoveringar står för dörren passar Bostadsbolaget på att tvinga fram oönskade standardhöjande, och hyreshöjande, åtgärder. Åtgärder som många hyresgäster inte har bett om och inte vill ha.

Vad är viktigast för er i Bostadsbolaget: era ”fastigheters långsiktiga attraktivitet” eller era nuvarande hyresgäster? Hur kan ni påstå att ingen tvingas flytta mot sin vilja när ert åtgärdsförslag pekar mot hyreshöjningar på 40 till 50 procent? Ni säger att er ”ambition” är att den tvingande hyreshöjningen blir max 15 procent, men ni vägrar lova era hyresgäster det. Varför? Är det inte ni som i slutändan bestämmer vad den nya hyresnivån blir? Tror ni att vi går på den?

ANNONS

Ni säger att ni tar socialt ansvar men över en tredjedel av hyresgästerna kommer tvingas flytta om hyran höjs

Ni säger att ni tar socialt ansvar men över en tredjedel av hyresgästerna kommer tvingas flytta om hyran höjs, och om hyran går upp med mer än 1000 kronor kommer 80 procent tvingas flytta.

Ni säger att ni tar socialt ansvar. Men ni vägrar släppa er vision om Kalendervägen som en paradgata i ett nytt medelklass-Kortedala, befriat från låginkomsttagare. Ni säger att ingen tvingas flytta, samtidigt som era hyresgäster räknar på hur den nya hyran kommer slå och redan har börjat packa väskorna. Ni säger: ”det kommer bli så fint”. Hyresgästerna säger: ”Vi vill ha råd att bo kvar.”

Ni säger att det har skett samråd, samtidigt som samrådsgruppen inte håller med. Vem har ni samrått med? Ni har skickat ut en önskelista till en liten grupp hyresgäster utan att någonsin nämna för dem vad den nya hyran blir. Referensgruppen har inte fått någon påverkansmöjlighet.

Bostadsbolaget – prata med hyresgästerna! Lyssna på hyresgästerna! Anpassa era åtgärdsförslag efter hyresgästernas önskemål och plånböcker. Era byggnader är också människors hem.

Catherine Holt, kontaktperson för samrådsgruppen och ledamot i Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Anders Warberg, medlem i samrådsgruppen, boende på Kalendervägen

Marita Wennersten, medlem i samrådsgruppen, boende på Kalendervägen

LÄS MER:Så mycket vill de kommunala värdarna höja din hyra

LÄS MER:Så påverkas de boende när hyresrätter ombildas till bostadsrätter i Göteborgs förorter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS