Många föräldrar har svårt att få sina barn att läsa böcker, därför behövs att lärare gör mer för att få upp läsningen, tror insändarskribenten.
Många föräldrar har svårt att få sina barn att läsa böcker, därför behövs att lärare gör mer för att få upp läsningen, tror insändarskribenten. Bild: Christine Olsson

Bokläsningen kan öka om lärare tar större ansvar

I annat fall kommer det inte spela någon roll om det ges större anslag för mer läsning, skriver signaturen Bokmalen.

ANNONS

Då många barn i dag inte frivilligt väljer att läsa böcker och inte får uppmuntran hemifrån att läsa, bör skolan ge en bokläxa kontinuerligt. Jag har flera barn och det är knappt de fått en enda bok som läsläxa de senaste åren.

I årskurs 4-6 hade endast ett av mina barn en bok att läsa i läxa vid ett tillfälle, men det var inget sådant i högstadiet för någon av dem. Vi har själva försökt att få dem att läsa en stund varje kväll och då minst 20 minuter. Konkurrensen är hård då både mobiler och datorer drar mer.

ANNONS

Då många föräldrar inte själva har förmågan att få sina barn att läsa böcker, behöver skolan ansvara för ökad läsning. I annat fall kommer det inte spela någon roll om det ges större anslag för mer läsning eller öppnas fler skolbibliotek, ifall lärarna ändå inte är med på tåget!

Bokmalen

LÄS MER:Sex kulturchefer i upprop mot läskrisen: Här är våra tre krav

LÄS MER:"Från skärm till pärm" – satsar på skolbibliotek

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS