Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bojkotta Black Friday!

Låt oss vända ryggen åt prylhögarna på fredag och fira White Friday. Pengarna skickar vi förslagsvis i stället till hjälporganisationer, skriver Margareta Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Black, det vill säga svart, är sorgens färg. Till exempel sorgen över en skadad planet. Över försvunna växter och utdöda djurarter. Över brinnande kontinenter. Över översvämmad mark så att människor måste fly. Över utarmade hav och smältande glaciärer.

Vi nalkas den amerikanska galenskapen ”Black Friday”. Innan du eventuellt köper något bör du fundera på hur och var varan är tillverkad. Hur stora utsläpp har tillverkningen orsakat? (Konfektionsindustrin vållar mer utsläpp än flyg och vägtrafik tillsammans!) Hur och hur långt har den transporterats? Hur är arbetsförhållandena för dem som har tillverkat den? Behöver du verkligen den här saken (också) – eller kan du leva vidare utan den?

Låt oss vända ryggen åt prylhögarna på fredag och fira White Friday. Pengarna skickar vi förslagsvis i stället till organisationer som hjälper de drygt 800 miljoner människor i världen som inte har mat för dagen. Så skönt att vända svart till vitt!

Margareta Olsson