Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bly i kaffefiltren tyder visst på dålig råvara, anser insändarskribenten. Bild: Terje Pedersen
Bly i kaffefiltren tyder visst på dålig råvara, anser insändarskribenten. Bild: Terje Pedersen

Bly ska inte finnas i livsmedel

Det är ju ingen ursäkt till att det finns bly filtren, som ingår i en livsmedelsprocess, skriver ”KGL” i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

5/12 Den dåliga råvaran i kaffefiltren

27/11 Varför bly i kaffefiltren?

Magnus Rönnmark ger en förklaring till varför det finns bly i kaffefilter – det är träden som kan ha tagit upp bly ur marken. Det vet vi från tiden för den blyade bensinen: ät inte av grödor, frukt och bär som vuxit längs vägar med livlig biltrafik eftersom de innehåller höga halter av bly.

Men det är ju ingen ursäkt till att det finns bly filtren, som ingår i en livsmedelsprocess. Då måste det riktiga svaret vara att man från filterproducenternas sida haft noll koll på blyet i filtren eftersom man haft noll koll på råvaran som används till filterproduktionen. Därför dålig råvara.

Det har konstaterats att det finns bly i diskbänksblandare och det rekommenderas att man spolar en stund på morgonen för att få bort blyet som fällts ut under den stillastående tiden under natten. Kanske ska man laka ur filtret med en omgång hett vatten innan man brygger sitt kaffe? Poängen är att bly ska inte finnas i livsmedel eller komma från produkter som används för producering av livsmedel, i detta fallet en kopp kaffe. Det är oroväckande tyst från producenthåll!

KGL