Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPI
Bild: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPI

Biobränslen bara marginellt bättre

Förnybara bränslen ger också CO2-utsläpp. Biobränslen ökar inte CO2 i det stora kretsloppet men de sänker det heller inte. Tänk på det, skriver Bengt Lindén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik, till Cittra forever, 11/11

Signaturen Cittra forever och många andra gör ofta det stora misstaget att tro att biobränslen skall sänka utsläppen av CO2. När det till exempel gäller tallolja och HVO 100 kommer det lika mycket CO2 ur avgasröret som från en fossilbil. Den mängden CO2 kan inte luftrummet på något sätt prioritera före fossilt utsläpp utan hav och växtlighet tar upp båda utsläppen med samma takt. Luftrummet har ingen aning om att CO2-utsläppen kommer från ett ”förnybart bränsle”.

Däremot minskar biobränslena belastningen på det stora kretsloppet av CO2 mellan luftrummet och hav och övrig växtlighet. Belastningen blir mindre eftersom man använder råvaror som byggts upp av CO2 som ingår i kretsloppet och det ökar möjligheten för hav och växtlighet att något enklare ta upp den CO2 som produceras. Biobränslen ökar inte CO2 i det stora kretsloppet men de sänker det heller inte. Tyvärr medför dock tillverkningen av biobränslen vissa utsläpp av CO2 som i vissa fall kan vara mycket stora!

Lilla kretsloppet för CO2 från ett biobränsle som tillverkas av skog är 50 – 100 år och inkluderar råvaran som behöver växa upp och återförandet till ny skog som ersätter råvaran.

Biobränslen är avsedda att ersätta fossila bränslen vilket på lång sikt sänker belastningen något.

Bengt Lindén