Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Björn Olsson

Billigare bränslen i glesbygd

Befolkningen på landsbygden måste ges kompensation för de höga bensin- och dieselkostnaderna, skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Bor man i Stockholm behöver man ingen bil. Kollektivtrafiken är väl utbyggd där, men däremot begränsad på den svenska landsbygden. Därför måste landsbygdsbefolkningen ges kompensation för de höga bensin- och dieselkostnaderna. Staten får cirka tio kronor i skatt för varje liter som tankas. Resten av priset är produktionskostnader.

Dessutom höjer den årliga indexregleringen av bensin- och dieselskatten priset på bränslet automatiskt varje år. Den svenska landsbygden är vår “mjölkkossa” vad gäller livsmedelsförsörjning. Hela Sverige är beroende av en levande landsbygd.

Ju mer kronan faller i värde, desto dyrare bensin- och diesel, samtidigt som ännu fler skattekronor trillar ner i statskassan. Landsbygdsborna får däremot en allt dyrare bränslekostnad, som de måste betala med sina redan skattade pengar. Vem lyssnar på dem som behöver tanka billigare för att kunna överleva i glesbygd?

Claes Thulin