Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Thore Leykauff

Biljettkontrollerna ska bli fler

Just nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att det ska ske en kraftig utökning av antalet kontroller och personal, skriver Alice Roman, Västtrafik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Enklast fuskåka i Göteborg, 5/8

Tack för att du delar med dig av dina synpunkter kring kollektivresandet i stadstrafiken. Vi arbetar hela tiden för att förbättra och utveckla vår kontrollverksamhet, där målet är att minska fuskåkningen. Alla som reser med oss ska ha en giltig biljett och de flesta av våra resenärer gör rätt för sig och betalar biljett. Sedan finns det några procent som fuskåker, vilket naturligtvis aldrig är okej.

I Göteborgs stadstrafik kan man som du beskriver kliva ombord genom alla dörrar och de som reser med periodbiljett eller appen Västtrafik To Go behöver inte visa upp sin biljett för kortläsarna. Tidigare var det vanligt att bussar och spårvagnar blev försenade på hållplatser i centrala Göteborg. En anledning var att våra förare hade som uppgift att kontrollera resenärernas biljetter, vilket stoppade upp trafiken. Fördelarna med det öppna systemet är att flödet i trafiken blir bättre, resorna går snabbare och det uppstår inte lika omfattande köer för ombordstigande resenärer.

Men ett öppet system kräver en biljettkontroll som står i proportion till det. Just nu är vi mitt inne i ett upphandlingsskede där avsikten är att det ska ske en kraftig utökning av antalet kontroller och personal. Genom kundundersökningar vet vi att det är många resenärer som har önskemål om att biljettkontrollanterna ska synas mer ute i trafiken. Vi tar även med oss dina synpunkter i vårt fortsatta arbete.

Alice Roman

Västtrafik