Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stundom talar texter direkt med varandra, konstaterar insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT
Stundom talar texter direkt med varandra, konstaterar insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bildning, bokbål och bottennapp

Så himla svårt kan det inte vara att finna mottagare av övergivna böcker, skriver Ulla Berglindh.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Stundom talar texter direkt med varandra. I söndagens GP (14/6) finns ett bra exempel: Carin Hjulström berättar om problemet med kvittblivning av böcker när livet ändras. Tidningens kulturchef informerar på sin sida om vad hans redaktion gör med ”dubbletter och orecenserade luntor” i detta alternativa läsformat som boken utgör – vars innehåll man lika gärna kan ladda ner… Till bokbålet med dem!

Förutom att häpna över det symboliska magplasket eller elakt föreslå vart allt övergivet bokhylleinnehåll kan lämnas in, så kanske det går att tänka konstruktivt.

Min arbetsplats Universitetet har inte heller varit duktiga på att ta hand om boksamlingar – vid ombyggnationer, omorganisationer och flytt har det rensats, kastats i containrar – där ibland studenter har hängt över kanten för att rädda något – men det finns några kreativa exempel. I flera år fick jag tillgång till universitetsbibliotekets dubbletthyllor och därifrån gick iväg stora mängder böcker till biblioteksuppbyggnad vid utländska universitets svenskundervisning och till skolbibliotek i Västsverige. När all skönlitteratur skulle rensas ut från pedagogiska biblioteket vid flytten från Mölndal till stan kunde jag ta hand om de 140 metrarna och distribuera dem på likartat sätt – och till personalrum i de nya husen.

Så himla svårt kan det inte vara att finna mottagare av böcker från övergivna bibliotek och överblivna kulturredaktions-högar. Börja med att ställa ut bord utanför GP-huset med en skylt: Varsågod!

Ulla Berglindh (23 bokhyllor)