Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bilda mindre fristående banker

Riksdagen bör besluta om uppdelning av storbankerna i mindre banker.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi är många som upprörs över den gräddfil, som svenska banker numera tillåts köra i. Bankledningarna håller från tid till annan på med diverse vidlyftigheter i den trygga vetskapen att skattebetalarna kommer till undsättning när de kör i diket. Undsättningen måste tillgripas för att säkra att Sverige inte går omkull.

I en demokrati är situationen ovan helt absurd. Därför bör riksdagen besluta om uppdelning av storbankerna i mindre, från varandra och andra, fristående banker, vilka är så pass små att var och en kan tillåtas gå i konkurs utan att det påverkar Sveriges säkerhet mer än om säg ett rätt stort industribolag skulle gå i konkurs. En maximal storlek i förhållande till BNP eller så torde lätt kunna beräknas. Konkursmöjligheten skulle då få ledningarna att vilja agera ansvarsfullt.

Demokrativän