Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Bidra inte till matsvinnet

Livsmedelsbutikerna måste sluta med mängdrabatter på mat, det bidrar till överfyllda kylskåp och ökar matsvinnet, skriver Erik Stenborg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Presenterad statistik över hur mycket mat som kastas är nedslående. Det är därför olyckligt att våra livsmedelskedjor mer eller mindre uppmanar oss till ännu högre matsvinn.

När vi går runt i matbutikerna möts vi av skyltar som säger ”Köp två” där styckepriset är betydligt lägre än om man bara köper en. Ett alternativ är ”Köp tre och betala för två”, vilket också innebär ett lägre styckepris.

Det är i Sverige regel att ju mer man köper av en vara, desto lägre blir priset per styck, vikt, volym eller liknande. Det är naturligtvis alltid frestande att handla till ett lägre pris, men också riskabelt ur aspekten att kasta så lite som möjligt.

I Danmark betalar man alltid lika mycket per styck, vikt eller volym oavsett mängd. Betyder det att danskarna är smartare?

Ta till exempel två slanggurkor som var och en kostar betydligt mindre än om jag bara köper en. När den första är slut kanske jag inte hinner äta hela nästa innan den är dålig och måste kastas. Detta gäller mängder av färskvaror som vi uppmanas köpa fler eller mer av.

Detta missgynnar också hushåll med låg konsumtion, till exempel ensamstående eller pensionärer som inte äter lika mycket som i tonåren. En ensamstående får betala mer för sin mat än vad varje person i ett flerpersonershushåll gör.

I Danmark betalar man alltid lika mycket per styck, vikt eller volym oavsett mängd. Betyder det att danskarna är smartare? Det förefaller onekligen så eftersom matsvinnet i Danmark är lägre än i Sverige.

Jag uppmanar våra livsmedelskedjor att sluta med alla former av mängdrabatter och ansluta sig till den danska, ur alla synpunkter, smartare modellen.

Erik Stenborg