Vi behöver lösa elförsörjningen men vi måste också se vilka konsekvenserna olika lösningar kan ha, skriver insändaren.
Vi behöver lösa elförsörjningen men vi måste också se vilka konsekvenserna olika lösningar kan ha, skriver insändaren. Bild: Johnny Samuelsson

Bevara den obrutna horisonten – stoppa vindkraft tills havs

Som komplement till nationalpark, kanske bör vi införa nationalvy på kuststräckor, skriver signaturen ”En kustbo som värnar om natur och miljö”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Över 90 vindkraftverk som kan vara upp till 340 meter höga planeras 25 kilometer utanför kusten. Men både för oss boende och för alla gäster mellan Göteborg och Lysekil är naturen en viktig tillgång.

Nu planeras ett stort industriområde till havs som förstör en av de allra viktigaste naturtillgångarna, den obrutna horisonten. Som komplement till nationalpark, kanske bör vi införa nationalvy på kuststräckor, i viss fjällnatur, med mera.

Många sitter kvällstid på en klippa längst ut i havsbandet för att njuta av solnedgången vid horisonten. Det lugn och välmående som detta ger är obeskrivligt. Vi behöver lösa elförsörjningen, men vi måste också se vilka konsekvenser olika lösningar kan ha. I detta fall är de allt för höga.

ANNONS

Vindkraftverk stör minst där det redan är bebyggt och gärna runt industriområden. Vindkraftverk bör inte heller byggas i vinstsyfte.

Exploatören skriver att parken ger möjlighet till förnybar elproduktion för storstadsområden och export till andra länder. Det betyder att ett unikt naturområde exploateras som ett industriområde för storstäder och andra länder.

Naturvårdsverket skriver att vindkraftverk stör minst där det redan är bebyggt och gärna runt industriområden. Vindkraftverk bör inte heller byggas i vinstsyfte som i dag då exploatörerna oftast är utländska bolag.

Förutom ovanstående finns det andra konsekvenser att tänka på såsom påverkan av geologin i havsbotten, fågelliv och fisket. En annan miljöaspekt är plasten som bladen utsöndrar. Enligt en norsk utredning släpps mellan 62 och 86 kilo plast per turbin ut i naturen per år. Med så många nya vindkraftverk blir det flera ton av mikroplast ut i havet varje år.

En kustbo som värnar om natur och miljö

LÄS MER:Boende i området måste kunna säga nej till vindkraft

LÄS MER:Därför dröjer svensk vindkraft till havs

LÄS MER:Vindkraftsbranschen välkomnar smidigare regler

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS