Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beskatta inte mens, slopa mens-momsen!

Vi vill inte behöva betala extra till staten bara för att vi är kvinnor. Det är dags att slopa mens-momsen, skriver representanter från Moderat skolungdom.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Ingen kvinna har valt att månatligen blöda och behovet av mensskydd är inte heller ett val. De varor och tjänster med lägre momssats än 25 procent är de som anses nödvändiga och motiveras med att de ska vara tillgängliga för fler. Mensskydd är en nödvändighet för alla som blöder en gång i månaden. Utan mensskydd vill och kan de flesta varken gå till jobb eller skola. Det i sig bör vara en tillräcklig motivation för att sänka skatten på mensskydd.

2016 beslutade EU:s medlemsländer att varje enskilt land får besluta om momsen på mensskydd själva. Frankrike sänkte då momsen från 20 procent till 5,5 procent. Irland valde att slopa momsen helt. I Sverige har dock ingenting hänt och i dag betalar svenska kvinnor en av EU:s högsta momssatser på mensskydd. Under en livstid spenderar en menstruerande person i snitt 40 000 till 80 000 på bindor och tamponger. I ren skatt tar staten 10 000 till 20 000 kronor med dagens momssats. Detta vill vi ändra på.

En slopad mens-moms gynnar framförallt de mest ekonomiskt utsatta. Storbritannien valde att slopa momsen då det rapporterades att unga tjejer i skolåldern inte gick till skolan när de menstruerande eftersom de hade otillräcklig tillgång till mensskydd.

Det finns även en problematik gällande användning under farligt långa tidsperioder eller återanvändning av mensskydd på grund av ekonomiska anledningar. Felanvändning av mensskydd vilket resultera bestående skador och till och med livshotande tillstånd som Toxic Shock Syndrome (TSS). Vi tycker inte att din plånbok ska inte avgöra om du måste felanvända mensskydd när du har mens.

Det är hög tid att göra som andra europeiska länder och öka kvinnors ekonomiska frihet. Man ska inte behöva betala extra till staten bara för att man är kvinna.

Ivana Westberg

Ordförande, Moderat Skolungdom Göteborg

Joséphine Närholm

Riksordförande, Moderat Skolungdom

LÄS OCKSÅ: "Smutsig" mens skapar vardagskrångel

LÄS OCKSÅ: Gratis mensskydd måste bli en rättighet

LÄS OCKSÅ: Svenska politiker låtsas att mens inte är politik