Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Behovspröva barnbidraget

Barnbidraget höjdes nyligen till 15 000 kr/år, beräknas kosta 33 miljarder kronor varje år och infördes 1937 med tanken att få fart på barnafödandet. Det argumentet håller naturligtvis inte längre, skriver Björn Knutsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Mamma, 1/11

Signaturen Mamma gör helt rätt i att kritisera flerbarnstillägget, men jag vill också ifrågasätta varför barnbidraget inte är behovsprövat som till exempel bostadsbidraget? Barnbidraget höjdes nyligen till 15 000 kr/år, beräknas kosta 33 miljarder kronor varje år och infördes 1937 med tanken att få fart på barnafödandet. Det argumentet håller naturligtvis inte längre.

Det hävdas att bidraget bör vara generellt för att de familjer som behöver bidraget ska slippa ett ”socialt stigma”, med följd att man öser miljarder på människor som inte behöver det! Dock vet vi att många föräldrar kämpar och tvingas vända och vrida på varje krona. Deras barn påverkas såklart av detta på ett negativt sätt. Där är barnbidraget motiverat, men varför ska staten sponsra familjer med goda inkomster med 15 000 kr per barn och år?

Många sätter in hela (eller delar av) barnbidraget på ett bankkonto, investerar det i fonder, etcetera åt barnen. Alla bidrag har sina existensberättiganden i form av sina socialt utjämnande och hjälpande effekter, men barnbidraget i dag spär i stället på skillnaderna mellan de som har och inte har. För mig är det helt obegripligt att denna fråga är politiskt död och det parti som vågar slakta denna heliga ko har min röst i nästa val!

Björn Knutsson

Kungsbacka