Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inget ont om det goda landet Holland man de är knappast kända som tillverkare av högteknologiska skogsprodukter, skriver insändaren. Bild: Henrik Montgomery/TT
Inget ont om det goda landet Holland man de är knappast kända som tillverkare av högteknologiska skogsprodukter, skriver insändaren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bedrövligt att farliga ämnen fortfarande finns i mat och leksaker

Att man år 2020 med jämna mellanrum finner hälsoskadliga ämnen i både leksaker, livsmedel och kosmetiska produkter är minst sagt bedrövligt, skriver ”Kemist modell äldre”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Efter att i mer än 40-års tid ha arbetat som leverantör av råvaror till kemisk industri blir jag lite förvånad av de artiklar/ insändare som de senaste veckorna förekommit i GP. Som någon påpekat är kaffe ett livsmedel och även dricksvattnet är klassat som livsmedel. Att då i dessa sammanhang använda blyhaltiga filter är ju minst sagt tokigt.

Problemet börjar hos tillverkaren av dessa filter. Denne måste vara skyldig att tillse att produkten är fri från skadliga ämnen. Nästa ansvarig är inköparen i de bolag som sedan säljer dessa filter till allmänheten. Denne bör av leverantören avkräva analyscertifikat som visar att produkten är lämplig som kaffefilter. Så har tydligen inte skett.

Tilläggas kan att svensk färg- och plastindustri fasade ut alla blyhaltiga råvaror för drygt 40 år sedan.

Helt nyligen har jag personligen köpt kaffefilter och i brådskan fann jag bara en sort i affären: oblekta filter tillverkade i Holland. Inget ont om det goda landet Holland man de är knappast kända som tillverkare av högteknologiska skogsprodukter. Är man konspiratoriskt lagd tror man att det bara handlar om pengar och att dessa filter hamnade i svenska livsmedelsaffärer endast beroende på ett lågt pris. Jag har funnit dessa filter både hos COOP och Hemköp.

Tilläggas kan att svensk färg- och plastindustri fasade ut alla blyhaltiga råvaror för drygt 40 år sedan. Att man år 2020 med jämna mellanrum finner hälsoskadliga ämnen i både leksaker, livsmedel och kosmetiska produkter är minst sagt bedrövligt.

Kemist modell äldre

LÄS MER: Så slipper du giftiga klappar i näthandeln

LÄS MER: FN: Vart tredje barn har för höga blynivåer

LÄS MER: Bly ska inte finnas i livsmedel