Bedrägerierna hotar skattemoralen

Omfattningen av dessa mångmiljonbedrägerier är en följd av svensk blåögdhet och flathet, skriver signaturen Håkan E.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

År efter år kan man läsa om osannolika assistansbedrägerier. Skall det verkligen vara omöjligt att få ett slut på svindlerierna som beräknas kosta samhället flera miljarder om året?

Friska personer kan genom att investera i en rullstol och sedan spela teater inför läkare och myndigheter lura till sig miljonbelopp. Lika upprörande som brotten som sådana är den inkompetens och slapphet som helt uppenbarligen måste ha förelegat hos dem som gjort de medicinska bedömningarna och hos dem som beviljat ersättningarna.

En rimligt noggrann undersökning skulle ha avslöjat bedragarna. Varje fall av felaktigt beviljad assistanshjälp kan kosta samhället många miljoner kronor.

Att bedragarna så lättvindigt kan lura till sig miljonersättningar är förödande för rättskänslan och skattemoralen.

Att bedragarna så lättvindigt kan lura till sig miljonersättningar är förödande för rättskänslan och skattemoralen. Detta borde våra politiker inse och snabbt införa adekvata kontrollmöjligheter. Läkarundersökningarna bör utföras av läkare som utses av Försäkringskassan. I de fall där risk för fusk föreligger skall åtminstone en av assistenterna också utses av Försäkringskassan. I de omfattande bedrägerihärvor som uppdagats har ju samtliga assistenter varit anhöriga eller bekanta till bidragstagaren.

ANNONS

Vi måste sluta hymla. Omfattningen av dessa mångmiljonbedrägerier är en följd av svensk blåögdhet och flathet. Denna typ av brott kan sannolikt inte förekomma någonstans utanför Sveriges gränser.

Om våra politiker och myndigheter inte tar sig samman och med kraft ingriper mot dessa svindlerier kan de inte förvänta annat än sämre skattemoral och samhällssolidaritet.

Håkan E

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS