Som förälder är det en bekymrad syn att hämta sina barn från förskolan och mötas av dem försjunkna framför skärmen, uppslukade av Bluey eller Greta Gris, skriver Tobias Ekblom.
Som förälder är det en bekymrad syn att hämta sina barn från förskolan och mötas av dem försjunkna framför skärmen, uppslukade av Bluey eller Greta Gris, skriver Tobias Ekblom. Bild: Claudio Bresciani/TT

Barnen är försjunkna i skärmen när jag hämtar på förskolan

Vi behöver resurser för att säkerställa att förskolan återigen blir en plats för lek, lärande och social interaktion” skriver Tobias Ekblom.

ANNONS

Som förälder är det en bekymrad syn att hämta sina barn från förskolan och mötas av dem försjunkna framför skärmen, uppslukade av Bluey eller Greta Gris. Det är inte bara ett tillfälle av passivitet utan en oroande trend som vi som föräldrar delar.

Denna situation är inte en tillfällighet utan en konsekvens av nedskärningar och en minskad budget till förskolan. Vi möts ständigt av dessa “nyheter” kring budget och utökade barngrupper vid föräldramöten. Dessa nedskärningar har resulterat i en situation där antalet barn är fler än vad våra dedikerade pedagoger klarar av att hantera på ett meningsfullt sätt.

De senaste riktlinjerna från barnläkarföreningen är tydliga: ingen skärmtid för barn under två år och max en timme för de över två år. Tyvärr känns det som att dessa rekommendationer många gånger överskridits under dagen i förskolan.

ANNONS

Det är inte en fråga om att peka finger åt våra fantastiska pedagoger. De gör ett enastående jobb, men med begränsade resurser och överfulla grupper är det en utmaning för dem att erbjuda den individuella omsorg och stimulans som våra barn förtjänar.

Hur tänker kommunfullmäktige att den här ekvationen ska gå ihop? Vi behöver resurser för att säkerställa att förskolan återigen blir en plats för lek, lärande och social interaktion - inte en plats där vi behöver Greta Gris för att våra pedagoger ska mäkta med vardagen.

Tobias Ekblom

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS