Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndals stad följer inte barnkonventionen, tycker insändarskribenten. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Mölndals stad följer inte barnkonventionen, tycker insändarskribenten. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Barn med autism nedprioriteras i Mölndal

En ”samverkande organisation” verkar räkna med alla, utom just precis underbara människor med autism, skriver signaturen Stolt mamma.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att fira Barnkonventionsveckan kändes som ett hån för oss familjer som har barn med neuropsykiatriska diagnoser, då Mölndals stad bestämt ignorerar de lagstadgade rättigheter som alla barn borde åtnjuta. Skolförvaltningen och skolnämnden beslutade att omorganisera särskolan i kommunen, och göra om fyra enheter till två. Där och då krympte våra barns rättigheter till utbildning med anpassad läromiljö som deras grundläggande trygghet.

Inte ens konventionens grundprinciper, som att alla barn har samma rättigheter, kan Mölndal modigt bära ansvar att följa. Här visar de tydligt att de struntar i barnkonventionen.

LÄS MER: Doktoranden Nils brukade klassas som utvecklingsstörd

Man har inte kunnat visa att man tänkt på barnen när man planerat sin ”samverkande organisationsmodell”. Inga riskanalyser, rekryteringar eller åtgärder som säkrar kontinuiteten – utan enbart hafsiga tillfälliga lösningar. För ett barn med autism är detta en total katastrof. Vi märker att våra barns utveckling stannat upp och i vissa fall gått bakåt.

När man klubbade igenom nerdragen bemanning och den nya organisationen fanns ingen som förde barnens talan.

LÄS MER: Vill byta namn på särskolan – "Otidsenligt"

En ”samverkande organisation” verkar räkna med alla, utom just precis underbara människor med autism. De har sin fulla rätt att existera, ta plats, utbildas, utvecklas och integreras. Vad gör Mölndal? Sopar dem under mattan och låtsas som om det regnar.

Grattis barnkonventionen, lycka till med att tackla Mölndals stad!

Stolt mamma som är för alla funktionsvariationer

LÄS MER: Nina kämpar vidare trots alla diagnoserna

LÄS MER: Hunden Bosse har ett annorlunda jobb