Föräldrar måste vara konsekventa och göra det de sagt till barnen ska hända, tycker skribenten.
Föräldrar måste vara konsekventa och göra det de sagt till barnen ska hända, tycker skribenten. Bild: Mostphotos/Triocean

Barn mår bra av lite hot och mutor

Att påstå något annat är för mig lika flummigt som att hålla på med new age, skriver signaturen Liberal mamma.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Hot och mutor, eller morot och piska. Kalla det vad du vill, men påstå inte att barn ska växa upp utan att komma i kontakt med dessa begrepp. Barnuppfostran ska innehålla hot och mutor, utan dessa helt naturliga inslag har barnet ingen chans att växa upp till en välfungerande individ. Var lär man sig annars konsekvensanalys? Eller motivation? Var hittar man drivet att gå upp på morgonen och prestera? Så detta måste vi definitivt fortsätta med.

Att påstå något annat är för mig lika flummigt som att hålla på med new age. Det viktigaste är att man som förälder är ärlig, att man är konsekvent, och att man fullföljer det man säger. Har man uttalat hotet ”om du inte gör läxorna nu, blir det ingen mer skärm på hela kvällen”, då får man också stålsätta sig mot tjatet och gnällandet tills läxorna är gjorda. Det handlar om sunda värderingar, om självdisciplin och att kunna anpassa sig efter andras behov och önskemål.

ANNONS

Liberal mamma

LÄS MER:Snälla föräldrar, sluta ställa tusen frågor till era barn

LÄS MER:Tipsen för en lyckad semester – med hela tjocka släkten

LÄS MER:Föräldrar har lägre risk att dö under småbarnsåren

ANNONS