Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn har rätt till ett hem

Politiker måste inse att marknadshyror kommer leda till att fler barn blir både hem- och bostadslösa, skriver Lisbeth Pipping, författare och aktiv i Hyresgästföreningen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I Barnkonventionen § 27 står det klart och tydligt att alla barn har rätt till ett hem, en bostad de kan kalla sin. Från 1 januari 2020 är Barnkonvention svensk lag. Detta förpliktar och därför bör alla politiker se klart och tydligt att marknadshyror kommer leda till att fler barn blir både hem- och bostadslösa.

Vi i Hyresgästföreningen är tydliga med att vi kämpar för allas rätt till en egen bostad. Vi menar att det precis som det står i Barnkonventionen är en rättighet. Inte något man ska vara glad om man lyckas få efter många år i bostadskön. Alla beslut som tas av våra politiker bör först har testats via Barnkonventionen alla paragrafer. Så att man klart och tydligt kan säga att man sett till barns bästa.

De fann familjer med tre barn som bodde tillsammans på tio kvadratmeter.

Tusentals barn i Sverige har inget hem. De tvingas från det ena tillfälliga boendet till det andra, små bostäder som inte sällan är angripna av skadedjur och mögel. Rädda Barnen slår fast i sin rapport från 2019 att minst 5 390 barn är hemlösa, bara i landets större kommuner. Enligt SVT Nyheter Väst är antalet hemlösa barn i Göteborg 670. Vi i Hyresgästföreningen menar att våra politiker måste se över hur hemlöshet och trångboddhet påverkar barn och ungas uppväxtvillkor.

Rädda Barnens rapport visar även på extrem trångboddhet. De fann familjer med tre barn som bodde tillsammans på tio kvadratmeter. Det är inte bara enormt tufft att bo så trångt för barnen, det gör även att barn har svårt att kunna ta hem kompisar eller få ro att läsa läxor.

Vi i Hyresgästföreningen menar att renovräkning, utförsäljning och marknadshyror kommer skapa ännu fler hemlösa barn.

Lisbeth Pipping, föreläsare/författare och aktiv i Hyresgästföreningen