Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barbie borde rensas bort

Hur har de som utrustat förskolor och lågstadieklassrum med Barbiedockor tänkt?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

"Ingen fara", säger många, "jag lekte med Barbie utan att bli påverkad ..." Men stämmer det? Är inte hela vårt samhälle påverkat! Är det inte så att vi vet men blundar för jätteproblemen med klädindustrin och våra egna klädvanor?

I Sverige köps 13 kg kläder – 50 nya klädesplagg (ett i veckan!) – per person och år. I dag har väl så gott som alla vuxna hört om de otroliga mängder vatten och ofta därtill kemikalier som går åt för att tillverka ett par jeans eller en bomullsskjorta. De flesta vet säkert också en hel del om de risker, bland annat för den biologiska mångfalden, med monokulturer av typ enorma bomullsodlingar och om klimatriskerna med flygfrakter ...

Att textilarbetare lever under ohyggliga förhållanden känner man också till, fastän många vant sig vid den makabra tanken att de ändå har det bättre än vad de skulle ha haft det utan jobbet.

Skall vi verkligen vänja barnen vid att klä på och av dockor en mängd onödiga plagg? Det är för resten inte bara Barbie. Det är också vanligt med påkostade utklädningsplagg och med maskerader där barn med färdigköpta riddardräkter eller glittriga galaklänningar blir mest uppmärksammade.

Borde inte Barbiedockorna liksom lyxutklädningsplaggen rensas bort från förskolor och skolor? Det finns så många andra roliga lekar. För att vara utklädd räcker det med ett par slitna byxor och en kratta.

Inger Jonsson