Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Men det verkar som om teknikens diktatur snart kommer att tvinga alla att inställa sig i leden, antingen de vill eller inte, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Persson/TT
Men det verkar som om teknikens diktatur snart kommer att tvinga alla att inställa sig i leden, antingen de vill eller inte, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Persson/TT

Bank-ID stänger många ute

Det tas för givet att alla antingen har en smartphone, eller en dator hemma med internetuppkoppling, men stora grupper har inte tillgång till internet, skriver Nick Quantock.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det verkar nästan obligatoriskt nuförtiden att skaffa sig Bank-ID för att utföra den enklaste uppgiften på nätet, till exempel att betala en räkning, köpa en tågbiljett, parkera sin bil, använda en offentlig toalett, eller till och med logga in på Vårdguiden 1177.

Detta är en tjänst som oproportionerligt många som saknar Bank-ID är beroende av. Det tas för givet att alla antingen har en smartphone, eller en dator hemma med internetuppkoppling. Men det finns fortfarande (tro det eller ej!) stora grupper – framför allt pensionärer – i samhället som inte har tillgång till internet. De vill inte eller har inte råd att lägga ut stora pengar på dyra elektroniska apparater.

Det är lätt att skaffa Bank-ID. Men för att använda den måste man ladda ner en app till sin egen dator eller sin telefon. Detta förfarande utesluter även möjligheten att använda datorerna på biblioteket.

Men det verkar som om teknikens diktatur snart kommer att tvinga alla att inställa sig i leden, antingen de vill eller inte.

Jag har rest mycket på kontinenten och det känns så befriande att gå in i en järnvägsstation, gå fram till biljettluckan och helt enkelt köpa sin biljett med kontanter, en upplevelse som i Sverige är just ett minne blott.

Nick Quantock