Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur bra statsepidemiolog Anders Tegnells strategi är återstår att se, enligt insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Hur bra statsepidemiolog Anders Tegnells strategi är återstår att se, enligt insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Balansgång för jobb och liv

Ingen kan i dagsläget veta om myndigheternas åtgärder gällande det nya coronaviruset är rätt eller fel, skriver Michael Grundberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

Till Rune, 20/3

Statsepidemolog Anders Tegnell har antagligen Sveriges just nu värsta jobb – vilka åtgärder som än presenteras så kommer människor att bli allvarligt sjuka och avlida. Däremot är det inte säkert att vi får en situation där så många som 60 000 avlider.

Det har visat sig i rapporter både från Kina och Italien att majoriteten av de som har avlidit till följd av viruset, hade minst en bakomliggande sjukdom såsom diabetes, högt blodtryck, cancer eller hjärtsjukdom. Dessutom var nästan alla över 70 år. För yngre och i övrigt friska personer verkar sjukdomen oftast vara mild.

Det verkar alltså som om våra myndigheter försöker sig på en balansgång för att rädda både liv och ekonomi

Efter att ha sett presskonferenserna med Anders Tegnell, tycker jag det verkar som att strategin är följande: om vi kan lyckas hålla viruset borta från äldre och personer med befintliga sjukdomar, tills vi antingen har ett vaccin (vilket kan ta ett år att få fram) eller uppnår flockimmunitet bland övrig frisk och yngre befolkning, kan vi både hålla nere dödligheten och smeta ut vårdbehoven över tid, samtidigt som vi håller samhället och ekonomin igång.

Konsekvenserna av alternativet, att stänga ner hela samhället i ett försök att hålla tillbaka viruset från alla, innebär att de flesta verksamheter stannar, massor av människor förlorar jobben och både privata och offentliga ekonomier kraschar.

Det verkar alltså som om våra myndigheter försöker sig på en balansgång för att rädda både liv och ekonomi, genom att försöka se till att viruset sprids "i lagom takt" genom yngre och frisk befolkning och helst inte alls bland äldre och redan sjuka, så att vår sjukvård klarar av att vårda alla de som blir allvarligt sjuka av viruset.

Rätt eller fel? Det kan ingen veta i dagsläget. Däremot är det livsviktigt att vi alla hjälps åt att hålla viruset borta från äldre och sjuka!

Michael Grundberg