Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BERTIL ERICSON / TT
Bild: BERTIL ERICSON / TT

Båtar, liksom konst, beskattas inte

Varför vill du ha skatt på båtar men inte på annat lösöre som konst, antika möbler med mera, skriver Kaj Modig?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Beda06, 7/10

Diskussionen om båtskatt brukar komma upp med jämna mellanrum. Du anser att båtar är lyxkonsumtion som borde beskattas. Båten är per definition ”lös egendom”. I Wikipedia kan du läsa att naturligt flyttbara saker kallas lösöre, till exempel aktiebrev, bankböcker, bilar, båtar, böcker, konst, möbler med mera.

I Sverige har vi ingen skatt på lösöre. Du kan till exempel äga hur dyr konst du vill utan att betala skatt. Du betalar inte heller skatt för att äga din bil. Den får kosta hur mycket som helst. Att äga den är skattefritt. Det är först när du skall köra den som det kostar. Fordonsskatten är alltså en skatt för att fordonet skall få framföras på allmän väg. Likadant med husvagnen.

Skall vi börja beskatta lös egendom rättvist måste det först upprättas register över ägare till varje sak.

Skall vi börja beskatta lös egendom rättvist måste det först upprättas register över ägare till varje sak. Där måste då framgå bland annat dagsvärde på lösöret. Vad skulle ett sådant register över lösöre kosta att hålla och hur skall man klara kontrollen av att givna uppgifter stämmer? För du har väl inte tänkt att en båt med värde på några tusenlappar skall ha samma skatt som din ”lyxbåt”?

Varför vill du ha skatt på båtar men inte på annat lösöre som konst, antika möbler med mera?

Kaj Modig

opolitisk utan båt