Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Att peka finger är inte svaret

Att klaga på alla andra löser inga problem. Hade du lagt hälften av den energin på att förändra din egen livsstil skulle vi kanske se lite skillnad för ett bättre klimat, skriver Olle Bjarnegård och Vilma Börjesson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I dag är vi omringade av moralpoliser som ständigt pekar på vad alla andra gör fel. Du kör bil till jobbet! Du flög till Stockholm! Du äter kött sex dagar i veckan! Är det inte bättre att fokusera på vad du själv kan göra bättre? Det är lättare att se andras skit när din egen sitter på näsan.

När vi diskuterar klimat, miljöförstöring och jämställdhet har fokuset hamnat på vad alla andra gör fel snarare än att handla om lösningar och hur vi på ett hållbart sätt kan finna dessa lösningar tillsammans. Att klaga på alla andra löser inga problem. Hade du lagt hälften av den energin på att förändra din egen livsstil skulle vi kanske se lite skillnad.

Alla har olika behov. Det är exempelvis väldigt lätt för en storstadsbo att säga att alla borde använda kollektivtrafik. Samtidigt som det är lättare för någon bosatt på landet att peka på storstadens överkonsumtion. Kan inte folk bara sköta sitt eget och försöka göra det bästa utifrån sina egna förutsättningar?!

Vi är verkligen inte först på bollen vad gäller detta, eller ens på god väg själva att leva ett klimatsmart eller helt jämställt liv. Lösningen på exempelvis den stora klimatfrågan är en svår nöt att knäcka, men en sak är säker: Att peka finger är definitivt inte svaret.

Olle Bjarnegård

Vilma Börjesson

elever i åk 2 på gymnasiet