Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriget är förskräckligt, men det måste ändå vara Ukraina som avgör hur länge de vill slåss för sitt oberoende, skriver Göran Ellqvist. Bild: Daniel Cole
Kriget är förskräckligt, men det måste ändå vara Ukraina som avgör hur länge de vill slåss för sitt oberoende, skriver Göran Ellqvist. Bild: Daniel Cole

Att ge efter för Putins hot samma som att överge Ukraina

Ukrainare är själva beredda att kämpa hårt för sin förvärvade frihet och det bästa vi kan göra är att stötta dem, skriver Göran Ellqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

18/1 Som att leka med elden att tvinga Putin till underkastelse

Innan man börjar fundera på hur vi ska agera måste man förstå Putins mål.

Putins mål är inte att ta över hela eller en del av Ukraina, utan att ta kontroll över allt det som var Sovjetunionen och Warszawapakten. Han vill att det som var Sovjetunionens intressesfär återigen ska vara Rysslands intressesfär, där Ryssland bestämmer.

Om han upplever att kriget har hjälpt honom att komma en bit mot detta mål, kommer han att fortsätta tills det långsiktiga målet är uppfyllt. Ryssland jobbar med sekellånga horisonter. Det finns därför två val, antingen accepterar vi att de baltiska staterna och alla de länder som ingick i Warszawapakten hamnar under den totalitära ryska federationens kontroll eller så måste Putins välde begränsas till just den ryska federationen.

Varför är Ukraina så målmedvetna och uthålliga i sin kamp mot Ryssland? Jo, de vet vad det innebär att befinna sig under det ryska oket. Att ge efter för Putin vore detsamma som att överge Ukraina till en totalitär rysk regim. Ukrainare är själva beredda att kämpa hårt för sin förvärvade frihet och det bästa vi kan göra är att stötta dem.

I princip kan jag hålla med om att kriget är förskräckligt, men det måste ändå vara Ukraina som avgör hur länge de vill slåss för sitt oberoende, och vi måste förstå vad alternativet innebär.

Göran Ellqvist

LÄS OCKSÅ: Försvarschefen: Så många liv har förlorats i Ukrainakriget

LÄS OCKSÅ: Ukrainska flyktingar jobbade på illegal tobaksfabrik i Spanien

LÄS OCKSÅ: Här är de svenska vapnen som används av Ukraina i kriget mot Ryssland