Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges utrikespolitik har präglats av alliansfrihet i fred, men vi har även ”spelat under täcket” med Nato, skriver Claes Thulin. Bild: Anders Wiklund/TT
Sveriges utrikespolitik har präglats av alliansfrihet i fred, men vi har även ”spelat under täcket” med Nato, skriver Claes Thulin. Bild: Anders Wiklund/TT

Att gå eller icke gå med i Nato – det är frågan

Ökar eller minskar Sveriges säkerhet med ett Nato-medlemskap? skriver Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det spända säkerhetsläget satt Nato-debatten i fokus under årets Folk och Försvar, Sveriges viktigaste forum för diskussioner om vår säkerhetspolitik. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) gick balansgång vad gäller att hålla sig väl med Nato och att kritisera Putin.

LÄS MER: Försvarskonferensen präglas av ryska upptrappningen

Han hävdade att vi inte ska bli fullvärdiga medlemmar i Nato, men vi samarbetar med försvarsalliansen. Ända sedan kalla kriget har vi ”spelat under täcket” med Nato.

Vi retade gallfeber på ryssarna när våra signalspaningsplan över Östersjön vidarebefordrade sin insamlade information direkt till USA. Det ledde till att ryska Mig-plan sköt ner en signalspanande DC-3:a.

LÄS MER: Efter ryska upptrappningen – Andersson bjuder in partiledarna

Under Afghanistankriget deltog Sverige tillsammans med de internationella insatsstyrkorna. Vi har även samövat med USA-ledda Natostyrkor på svensk mark och ingått ett värdlandsavtal, som ger Nato-förband möjlighet att starta och landa på svenska flygfält.

Just nu är det säkerhetspolitiska läget mer spänt än på länge. Många röster höjs för att vi ska söka trygghet i fullvärdigt medlemskap i Nato. Sveriges utrikespolitik har sedan andra världskriget präglats av alliansfrihet i fred och neutralitet i krig.

LÄS MER: Hultqvist: ”Vi ska inte ge efter för rysk utpressning”

Den viktigaste frågan är, ökar eller minskar Sveriges säkerhet med ett Nato-medlemskap? Går vi med i Nato innebär det att vi tvingas in i stridshandlingar utomlands om Nato kräver vår medverkan. Vill svenska folket det?

Claes Thulin

LÄS MER: ÖB: Allvarligt läge i säkerhetspolitiken