Tandvård är i slutändan en investering i din hälsa och välbefinnande, skriver signaturen Tandläkare.  Bild: Mostphotos
Tandvård är i slutändan en investering i din hälsa och välbefinnande, skriver signaturen Tandläkare. Bild: Mostphotos

Att fixa ditt drömleende i Turkiet kan bli dyrare än du tror

Tandvården i Sverige har sina brister med långa köer, men vi håller en stark tandvårdsstandard, skriver signaturen Tandläkare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I dag ser vi som jobbar inom tandvården en ny oroande trend. Jag talar om unga svenskar som reser till Turkiet för billig estetisk tandvård. Ett fenomen som har skapat en våg av patienter som kommer tillbaka till Sverige med livslånga komplikationer till följd av undermålig behandling.

Sociala medier spelar en betydande roll. Korta klipp på Tiktok och annonser på Instagram lockar unga människor med löften om solresor och kritvita tänder till en bråkdel av kostnaden för behandling hemma. Dessa klipp ger dock ingen information om hur omfattande dessa behandlingar är, eventuella komplikationer, och framför allt vem som bär ansvaret när komplikationer är ett faktum.

Det är också viktigt att förstå att estetisk tandvård ofta innebär ingrepp som kan ha irreversibla utfall. Utan uppföljning kan problem med dessa tandkonstruktioner gå oupptäckta och förvärras utan möjlighet till reparation. En undermålig behandling kan leda till allvarliga problem som i värsta fall kan leda till förlust av tänder.

Tandvården i Sverige har sina brister med långa köer, men vi håller en stark tandvårdsstandard. Därför måste vi upplysa våra medborgare, unga som äldre, om riskerna med att söka billig tandvård utomlands. Sociala medieplattformar behöver också ta mer ansvar och reglera den här typen av annonsering. Tandvård är i slutändan en investering i din hälsa och välbefinnande.

En verksam tandläkare inom akuttandvård

LÄS OCKSÅ: Orimligt att sjukvård är så gott som gratis och tandvård jättedyr

LÄS OCKSÅ: Gunnar är en av världens mest erfarna peniskirurger

LÄS OCKSÅ: Agnes opererade rumpan på Klinik 34 – fick stora fettknölar på ryggen