Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsikter om begränsad invandring anses ofta vara rasism, nazism eller fascism och skattesänkningar utpekas ofta som högerextremism, skriver insändaren. Bild: Susan Walsh
Åsikter om begränsad invandring anses ofta vara rasism, nazism eller fascism och skattesänkningar utpekas ofta som högerextremism, skriver insändaren. Bild: Susan Walsh

Arrogans passar illa i en demokrati

Snävt tunnelseende, egoism och arrogans passar illa i en någorlunda redig demokrati som bygger på en rimlig respekt för andra åsikter än de egna, skriver ”Vad tycker din granne?”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Arvid Åhlund skrev (Expressen 20/1) att än kan Republikanerna rädda sig undan idiotin, och nämner en studie som fann att majoriteten republikanska väljare önskar en ledare med värderingar och politik som Donald Trump med begränsad invandring, protektionism och skattesänkningar – men som respekterar demokratins gränsmärken.

Kanske det, men i vår polariserande tid kan man undra om sådana republikaner är möjliga och om de i så fall skulle respekteras, ens så lite som att vi kan enas med dem om att vi inte är överens? Det ser inte lovande ut.

Åsikter om begränsad invandring anses ofta vara rasism, nazism eller fascism och skattesänkningar utpekas ofta som högerextremism. Men, sådana banala personangrepp har snäva och stereotypa förklaringar till bakomliggande orsaker och visar ett arrogant förakt för avvikande åsikter med ökad polarisering som följd.

De som driver på polariseringen skapar en bitter konflikt där de verkar tro att den egna sidan kan vinna genom att förolämpa och trycka ner den andra sidan. Men, tänk om istället den andra sidan vinner och det är de själva på den egna sidan som till sist trycks ner och förolämpas? Hur skulle de uppleva en sådan ”demokrati”?

Snävt tunnelseende, egoism och arrogans passar illa i en någorlunda redig demokrati som bygger på en rimlig respekt för andra åsikter än de egna.

Vad tycker din granne?

LÄS MER: Vad väntar du dig av Biden som president?

LÄS MER: Pyrande missnöje i det USA som Biden tar över