Arkitektur är inte som annan konst, menar insändarskribenten.
Arkitektur är inte som annan konst, menar insändarskribenten. Bild: Robin Aron

Arkitekter måste börja lyssna på vad vi vill ha

Arkitektur är den konst vi utsätts för dagligen, och den konst medborgarna har minst inflytande över, skriver Jonathan Sjöstrand.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Skönhet ligger i betraktarens öga, lyder ett känt talesätt. Detta sätt att resonera på gör dock arkitekturen till ett nästan tabubelagt ämne, om man har åsikter om dagens arkitektur utan att vara arkitekt. Vi måste därför ha en riktig diskussion om vem som får ha inflytande över arkitekturens vägval. Att skönhet är subjektivt utesluter inte att majoritetens uppfattning bör fungera som riktlinje för hur vi skapar mångfald i arkitekturen.

Vissa menar att eftersom arkitektur är konst och konsten bör vara fri, bör även arkitekturen vara fri. Men arkitektur är inte som annan konst. Arkitektur är den konst vi utsätts för dagligen, och den konst som medborgarna har minst inflytande över. Det borde vara logiskt att medborgare i ett demokratiskt samhälle har inflytande över vår miljö.

ANNONS

De senaste månaderna har en debatt växt fram kring Gert Wingårdhs nya Liljevalchs. Gert Wingårdh svarar på kritiken i Aftonbladet på följande sätt: “Väntar man sig gammeldans och får höra Beatles så gillar man inte det. Alla får tycka vad man vill, det är ett fritt samhälle”.

LÄS MER:Protester mot nya Liljevalchs

Jämförelsen med musik finner jag särskilt intressant. Musiken har i dag en mångfald av stilar. Vad som dock får mest utrymme inom musiken bestäms av publiken. I den svenska arkitekturen bestäms inget av medborgarna, för så fort medborgarna kritiserar arkitekterna går arkitekterna till motangrepp och hävdar att den konstnärliga friheten är hotad.

Om medborgarna i en stad hade fått säga sitt om arkitekturen genom mer transparenta och demokratiska processer hade detta lett till en mer diversifierad och trivsam miljö för medborgarna. Min åsikt är därför att medborgarna bör ha mer att säga till om i stadsplanering och arkitektur, för att skapa en mångfald i stadsmiljön för att bättre spegla hela samhället.

Jonathan Sjöstrand, gymnasieelev

LÄS MER:Politikernas krav: Nybygget vid Hagakyrkan måste bli klassiskt

LÄS MER:Jag tror att Heden kan vara grönt, inte grått

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS