Antidepressiva läkemedel inte riskfria

Självmord bland unga kvinnor ökar, trots ökad användning av antidepressiva läkemedel, och biverkningar finns, de allvarligaste är just självmord, skriver signaturen L Andersson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik till Anders Lundvall, 13/12

Tack till Anders Lundvall som klokt skrev om antidepressiva medel. Det är välgörande att lyfta blicken från den ”flod” av information som vi mer eller mindre dagligen får oss till livs.

Jag vill tillägga att det också ibland kan finnas ett informationsproblem. Exempel på detta var i SVT-programmet Rapport 27/11; två experter yttrade sig om biverkningar och självmord kopplat till dessa medel. Budskapen gav tyvärr en felaktig vinkling. Budskapet var att antalet självmord minskat efter att de antidepressiva medicinerna introducerades samt att den höga förskrivningen av antidepressiv medicin inte är någon risk för folkhälsan.

ANNONS

Båda påståendena är felaktiga och som minst oerhört vinklade. Kanske finns det grupper för vilka självmorden har minskat men det har definitivt ökat för andra grupper, till exempel yngre kvinnor (källa: Socialstyrelsen). Och biverkningar finns, en av de allvarligaste är just självmord eller självmordstankar.

L Andersson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS