Antibiotikan räddas med ansvarsfull köttproduktion

Antibiotikaresistens är ett problem, men lösningen är att köpa kött från ansvarsfulla producenter, som de svenska, skriver Henrik Arnesson, Lantbrukarnas Riksförbund i Kungsbacka.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
Att äta mer viltkött och vegetabilier kommer inte att rädda antibiotikan, däremot kommer dina resvanor och din fråga till din läkare om ansvarsfull antibiotikaanvändning att göra det, skriver insändarskribenten.
Att äta mer viltkött och vegetabilier kommer inte att rädda antibiotikan, däremot kommer dina resvanor och din fråga till din läkare om ansvarsfull antibiotikaanvändning att göra det, skriver insändarskribenten. Bild: Berit Roald

Replik

2/1 Mer viltkött och vegetabilier för att rädda antibiotikan

Anders L. Larsson skriver att viltkött och vegetabilier kan rädda antibiotikan. Självklart är det så att antibiotikaresistens är ett problem för människor och djur men också för vår miljö. Här har flera länder ett gediget arbete att göra. I Sverige är vi på tårna när det kommer till antibiotikaresistensfrågan: under 2019 såldes 61 ton antibiotika för behandling av människor och 9,5 ton för behandling av djur i Sverige. Den totala försäljningen av antibiotika för djur har minskat med cirka två tredjedelar sedan 1986 då användningen av tillväxtbefrämjande antibiotika upphörde.

ANNONS

Vi behöver också ställa krav på läkemedelsföretagen som tar fram antibiotikan. En stor del av de läkemedel som vi använder i Sverige tillverkas i låglöneländer som Indien och Kina, utan miljökrav och insyn.

Under 90-talet minskade användningen av antibiotika som läkemedel till hela djurgrupper, och under det senaste decenniet ses också en minskad användning av antibiotika för behandling av enstaka djur. Mängden antibiotika som såldes till humansidan i Sverige minskade med 2,3 procent under 2019. Vi menar att dessa siffror visar att man i Sverige jobbar aktivt med att minska resistensproblematiken både hos människor och djur. Men vi kan även sluta stötta produktion som driver på antibiotikaresistensen. Som privatperson kan man handla kött från Sverige, där vi har en ansvarsfull antibiotikaanvändning. Du kan också undvika att resa till de länder där resistensen är särskilt hög och riskera att få med dig de resistenta bakterierna hem.

Högriskländer för antibiotikaresistens är Indien och Kina där själva produktionen av antibiotikasubstanserna sker. Vi behöver också ställa krav på läkemedelsföretagen som tar fram antibiotikan. En stor del av de läkemedel som vi använder i Sverige tillverkas i låglöneländer som Indien och Kina, utan miljökrav och insyn.

Att äta mer viltkött och vegetabilier kommer inte att rädda antibiotikan, däremot kommer dina resvanor och din fråga till din läkare om ansvarsfull antibiotikaanvändning att göra det. Vi behöver alla hjälpas åt med att påverka våra upphandlande myndigheter att ställa krav, för att vi även i framtiden ska ha tillgång till antibiotika.

ANNONS

Henrik Arnesson, Lantbrukarnas Riksförbund Kungsbacka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS