Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Niklas Maupoix
Bild: Niklas Maupoix

Anställningstryggheten i Göteborg är en fälla

Slopa anställningstryggheten och låt de normala reglerna för arbetsmarknaden gälla också i Göteborg, skriver Roland Svensson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är en chimär att anställningstryggheten i Göteborg är en positiv sak. Det som gäller är följande: Normalt tittar arbetsgivaren bara inom den egna förvaltningen för alternativa tjänster. Inte vill man skjuta ett problem med en anställd som behöver omplaceras till en annan förvaltning. Man kollar bara om det finns något under ett par veckors tid.

Sedan får den det gäller bara ett enda erbjudande. Det ska vara inom ens avtalsområde. Så en undersköterska kan få ett lokalvårdaruppdrag och inget annat. En ekonom en mycket lägre tjänst, likaså socialsekreterare kan få något mycket lägre.

Man får visserligen behålla lönen, men på sikt blir det inga löneökningar, för den det gäller har för hög lön i förhållande till andra. Samtidigt får de en stämpel – omplacerad = problem.

Så för arbetstagaren är detta en fälla, men arbetsgivaren vill gärna ha det så. Det innebär att man kan ha ett stort godtycke, och Las gäller inte. I stället kan man välja ut dem man vill ha kvar göra sig av med de obekväma, som ofta har idéer. Slopade man anställningstryggheten skulle man behöva bygga upp ett system för hur Las och MBL ska fungera där kommunen är den enda arbetsgivaren.

Så slopa anställningstryggheten och låt de normala reglerna för arbetsmarknaden gälla också i Göteborg.

Roland Svensson

fd facklig i Vision