Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gemunu Amarasinghe
Bild: Gemunu Amarasinghe

Angrip influensavirusen vid källan

WHO borde sätta press på bland annat Kina för att angripa källan till nya influensavirus, skriver signaturen Vegetarian.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

På de första kurserna i humanekologi på Göteborgs universitet för 45 år sedan fick vi lära oss att "Asiaten" på 50-talet och "Hongkonginfluensan" på 60-talet, som båda orsakade miljontals dödsoffer, uppkom i sydöstra Kina genom att virus muterade i jordbruk genom nära kontakter mellan grisar, höns/ankor och människor.

Detta har sedan fortsatt under alla dessa år med regelbundet återkommande influensor. Hur kan det komma sig att WHO och Kina samt andra länder i östra och sydöstra Asien, där influensavirus bildas, låtit detta fortgå så länge utan att några verkningsfulla motåtgärder har satts in?

Krav på tillräckligt avstånd mellan uppfödning av grisar och fåglar eller hjälp att gå över till odling av växtbaserade livsmedel i stället kanske kunde besparat världen mycket lidande och död.

Vegetarian sedan dess