Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som kommunalt bostadsbolag i Göteborg arbetar Bostadsbolaget enligt riktlinjen ”varsam renovering”, skriver Kicki Björklund. Bild: Bengt Kjellin
Som kommunalt bostadsbolag i Göteborg arbetar Bostadsbolaget enligt riktlinjen ”varsam renovering”, skriver Kicki Björklund. Bild: Bengt Kjellin

Alla ska kunna bo kvar

Bostadsbolaget har varit tydliga med att alla berörda hyresgäster på Kalendervägen är välkomna att delta i samrådsarbetet, och att det inte är tal om hyreshöjningar på 40–50 procent, skriver vd Kicki Björklund i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

7/11 Bostadsbolaget – vi vill ha råd att bo kvar!

Det viktigaste för oss på Bostadsbolaget är våra hyresgäster. När större renoveringar ska genomföras arbetar vi därför i nära dialog med dem som bor hos oss. I vårt samverkansavtal ”Avtal om samrådsprocess vid genomgripande ombyggnader” med Hyresgästföreningen finns en noggrann beskrivning av hur en samverkansprocess med hyresgästerna ska gå till vid en renovering. Denna arbetar vi efter i alla stora renoveringsprojekt i vårt fastighetsbestånd, och förstås även här. I januari 2020 bjöds samtliga hyresgäster i de aktuella husen in att delta i en samrådsgrupp och i februari drog samverkansarbetet igång. Hyresgästföreningen har deltagit på mötena och allt arbete finns dokumenterat, både hos oss och hos Hyresgästföreningen.

I september fick vi en förfrågan om att starta om hela samrådsprocessen igen då en grupp hyresgäster bildat en egen samrådsgrupp. Detta sa vi nej till av respekt för det arbete som den ursprungliga samrådsgruppen redan utfört. Alla var dock välkomna att vara med i det fortsatta arbetet.

I ett brev till samtliga hyresgäster den 29/10, underskrivet av både Hyresgästföreningen och oss, var vi tydliga med att några generella hyreshöjningar om 40–50 procent är det inte tal om. Att säga vad hyreshöjningen kommer bli innan parterna har förhandlat om den nya hyran är förstås inte aktuellt.

Som kommunalt bostadsbolag i Göteborg arbetar vi enligt riktlinjen ”varsam renovering”. Det innebär bland annat att hyresgästerna ska ha möjlighet att välja på olika renoveringsnivåer och därmed även en renoveringsnivå som inte ger större hyreshöjning än för nödvändiga åtgärder.

För att motverka fortsatta ryktesspridningar av felaktiga uppgifter kring hyresnivåer, och våra motiv med renoveringen, kommer vi framöver gå ut med informationsbrev till de boende mycket tätare än tidigare.

Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget

LÄS MER: Nu avgörs striden – 73 000 hushåll i Göteborg kan få höjd hyra

LÄS MER: Så påverkas de boende när hyresrätter ombildas till bostadsrätter i Göteborgs förorter