Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Alla ska få den sjukresa de har rätt till

Under rådande pandemi har ett antal undantag införts när det gäller sjukresor, skriver Lena Martinsson, Regionservice VGR i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

23/6 Byråkrati

Kommunerna ansvarar för färdtjänsten och fattar beslut om vilka regler som ska gälla samt utfärdar färdtjänsttillstånd. När det gäller sjukresor, så som sjukresetaxi eller ersättning för resa med kollektivtrafik, till och från vården är det Västra Götalandsregionens ansvar. Det är två olika regelverk för färdtjänst och sjukresor och vi har förståelse för att sjukresenärer som använder båda delar kan uppleva det lite otydligt.

Tidigare har patienter med ett kommunalt färdtjänsttillstånd automatiskt haft rätt till sjukresor med regionens sjukresetaxi för att ta sig till och från vården. Från och med 1 juni 2020 behöver sjukresenärer istället ett intyg från vårdgivaren om att det finns ett medicinskt behov av att åka sjukresetaxi.

Alla ska få den sjukresa de har rätt till och om vården bedömer att en patient har behov av sjukresetaxi utfärdar vårdgivaren ett reseintyg. Ett sådant intyg kan utfärdas för olika perioder upp till max ett år.

Under rådande pandemi har dock ett antal undantag införts när det gäller sjukresor. Exempelvis har patienter som är 70 år eller äldre och behöver vård rätt till att åka sjukresetaxi till vården utan någon medicinsk bedömning. Beslutet gäller i nuläget fram till och med 31 augusti 2020.

Lena Martinsson, Sjukresor, Regionservice VGR