Man skulle också kunna subventionera kultur- och idrottsevenemang för de äldre,  föreslår skribenten.
Man skulle också kunna subventionera kultur- och idrottsevenemang för de äldre, föreslår skribenten. Bild: Mostphotos

Alla måste bidra till att minska ensamhet hos äldre

Unga kan besöka äldre som känner sig ensamma, skriver Noelle Kollberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Många som är 75 år och äldre känner ofrivillig ensamhet och isolering, visar statistiken. Detta är allvarligt och påverkar både fysisk och psykisk hälsa negativt. Vi måste ta tag i detta!

Var tredje person över 65 år är ensamboende (SCB), detta betyder naturligtvis inte att alla som ingår i denna grupp känner sig ensamma, men många av dem gör förmodligen det. För att ändra detta föreslår jag bland annat att införa ungdomsbesök. Unga kan besöka äldre som känner sig ensamma. De kan ta en fika, prata och lära sig av varandra.

Det behövs mer aktiviteter på de träffpunkter i kommunen för de äldre så att de kan mötas fysiskt, skaffa fler vänner som de då kan umgås mer regelbundet med. Ju fler vänner man har, desto mindre ensam känner man sig.

ANNONS

Man skulle också kunna subventionera kultur- och idrottsevenemang för de äldre. Då kan de ta del av aktiviteter de brinner för och samtidigt hitta andra personer med samma intressen, och förmodligen skaffa fler relationer.

För att förverkliga dessa förslag måste vi alla hjälpas åt. Om ingen tar tag i detta kommer problemen med ensamhet aldrig att minskas. Att befinna sig i meningsfulla och sociala sammanhang är en av alla viktiga faktorer för psykisk hälsa.

Noelle Kollberg, IES Kungsbacka

LÄS MER:Helen och Marie hittade vänner i ett forum för ensamma vuxna

LÄS MER:Ensamhet vanligast bland unga och de äldsta

LÄS MER:Butikskedjans drag – ”tjôtkassor” ska minska ensamhet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS