Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vissa elever slåss när de inte kan hantera vissa situationer, berättar insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT
Vissa elever slåss när de inte kan hantera vissa situationer, berättar insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT

Alla förlorar på stora barngrupper i skolan

Politikerna har tagit bort mindre grupper. Men på vems bekostnad?, skriver signaturen Lärare i yngre åldrar.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Stolar som flyger över klassrummet, utbrott mot klasskompisar, lärare som blir slagna och blir kallade könsord varje dag. Detta kommer från barn som är yngre än 12 år. Så här ser vardagen ut för många lärare som arbetar i yngre åldrar.

En skola för alla, det är orden som ekar för oss lärare. Alla ska inkluderas i skolan. Politikerna har tagit bort mindre grupper och sammanhang, för att alla elever har rätt att vara en del av sammanhanget och ha sin plats inne i klassrummet. Men på vems bekostnad? Jo, alla blir förlorare på detta upplägg.

LÄS MER: Det måste bli slut på våldet mot lärarna

Elever som är i svårigheter hamnar i situationer som de helt enkelt inte klarar av att hantera. Deras sätt att få ur sig sina frustrationer blir att de slåss. Deras klasskamrater får uppleva våld mot sina lärare, personen som ska vara deras trygga punkt i skolan. Även eleverna riskerar att utsättas för våld.

Lärarnas situation är ohållbar. Alla människor är inte stöpta i samma form, alla har inte verktygen att hantera skolan som den ser ut i dag. Vi måste skapa rätt förutsättningar för alla elever och även ge lärare en trygg arbetsmiljö. Det måste finnas ett sammanhang för alla att lyckas. Det sammanhanget är inte i stora klasser och få pedagoger.

LÄS MER: ”Skolan ska varken ha kelgrisar eller styvbarn”

Alla barn måste ha rätt att lyckas utifrån sina premisser. Inget barn vill göra illa andra, ingen vill känna sig annorlunda. Ge alla en chans i skolan! Politikerna måste förstå att pengar måste till för att skapa mindre grupper för de elever som behöver detta, framförallt till yngre elever där små grupper inte existerar.

I vilken annan yrkeskategori hade man låtit sin personal bli slagen dagligen, veckovis eller ens en gång under sin arbetstid?

Skolan måste förändras och det är nu.

Lärare i yngre åldrar

LÄS MER: Så gick det för skolorna som tvingades spara

LÄS MER: Bris öppnar fysisk mottagning i centrala Göteborg