Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Alla barn ska få samma chans

Hälften av alla barn ed autism klarar inte grundskolan och skippar gymnasiet. Ge alla barn den hjälp de behöver för att klara skolan, skriver signaturen En som fick hjälp.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Alla barn ska ha en chans att klara skolan. Men i många fall så gör barn med speciella behov inte det eftersom de inte får den hjälp dom behöver. Till exempel klarar inte drygt hälften av barn med autism grundskolan och skippar gymnasiet.

Drygt en miljon barn går i den svenska grundskolan, cirka sju procent har någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det motsvarar runt 75 000 barn, och det är bara de som har fått en diagnos.

Det står i den svenska lagen att alla barn ska gå i skolan och få den hjälp de behöver. Dessutom finns en FN-konvention för personer med funktionsnedsättningar där det står om funktionshindrades rättigheter och den 1 januari 2020 bil barnkonventionen även svensk lag.

Skolan ska inte hindra en från att nå sina mål, utan hjälpa en.

En som fick hjälp