Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att Stena Line varslar och inte permitterar ifrågasätts av insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Öppet brev till ledningen på Stena Line

Varför varsel och inte permittering, undrar "Snart arbetslös sjöman".

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Stena Line har varit min arbetsplats i över sju år, sedan 2013. Jag och mina kollegor har ställt upp vid sjukdomstillfällen, vikariebrist, samarbetsavtal med andra rederier, och jobbar alltid häcken av oss.

Samtidigt som Stena Line tjänar mer och mer pengar, går lönerna för ombordanställda upp marginellt år efter år. Nu har vi nylig nåtts av beskedet av att hälften av oss alla kommer att bli varslade om uppsägning. Inte permission som andra stora bolag som redan innan krisen hade betydande ekonomiska problem.

Detta riskerar att förstöra framtiden för 950 familjer en lång tid framöver.

SAS valde ledningen att gå ner med 20 procent i lön innan de bad personalen om samma sak. Vad gör ledningen på Stena Line?

Sveriges regering har valt att tillsätta ett krispaket på 300 miljarder kronor, delvis till svenska företag som väljer att permittera sin personal. Varför väljer Stena Line att varsla hälften av sin personal i detta läget? Varför rör det enbart besättningen på fartygen, kajpersonal och på provianteringen? Hur många på kontoret blir varslade? Inte nog med att man blir av med sitt jobb. Dessutom ska 950 personer behöva leva på a-kassa och kanske få stora ekonomiska problem. Detta riskerar att förstöra framtiden för 950 familjer en lång tid framöver.

Allt detta för att Stena Line ska spara ett par miljoner under en kort period.

Frågan kvarstår – varför väljer ni att varsla folk om uppsägning, när i stort sett de flesta andra företag väljer att permittera?

"Snart arbetslös sjöman"

Läs också: Jennie förlorar jobbet när Stena Line drar ner