Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kungsparken där Västlänkens station Haga byggs. Bild: STEFAN EDETOFT
Kungsparken där Västlänkens station Haga byggs. Bild: STEFAN EDETOFT

Åtalbar klimatskuld

Det finns ett nytt ord, klimatskuld, som har dykt upp i samband med Västlänken. Jag tycker att en klimatskuld borde falla under allmänt åtal! skriver Jan Hellman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det finns ett nytt ord, klimatskuld, som har dykt upp i samband med Västlänken. Det betyder att om vi överskrider gränsvärden för miljöutsläpp nu så uppstår en skuld som betalas tillbaka i framtiden genom minskade utsläpp. Det vill säga om medelvärdet för de närmaste 100 åren är under gränsen så har inget farligt skett.

Liseberg har testat principen. I den senaste showen överskreds decibelgränsen och en decibelskuld uppstod. Magnus Uggla är nästa show och han brukar låta mycket. För att betala igen decibelskulden har Liseberg satt in en trubadur utan högtalare en vecka i november. Så blir skulden ur världen och man kanske till och med får en decibelfordran. En dam i publiken har tyvärr kunnat konstatera att principen inte håller för verkligheten. Hon fick bestående men av decibelskulden.

För Västlänken är det värre. Gränsvärdena är satta för att garantera folkhälsan. Om gränsvärdena överskrids innebär det att ett antal sköra gamlingar kommer att dö i förtid och ett antal små nyfödda kommer att få skador som de får lida av resten av livet. Jag tycker att en klimatskuld borde falla under allmänt åtal!

Jan Hellman