Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jimmie Åkesson slog in öppna dörrar gällande Kina och virussmittan, menar insändarskribenten. Bild: Robin Aron
Jimmie Åkesson slog in öppna dörrar gällande Kina och virussmittan, menar insändarskribenten. Bild: Robin Aron

Åkesson förnekar sig inte

Som exempel på den ociviliserade kinesen lyfter Åkesson också fram att de bland annat har fladdermöss på menyn, skriver Sivert Aronsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En beprövad och bevisat framgångsrik strategi att ena ett folk är att identifiera en yttre fiende och måla upp denna som källa till det onda. I svåra tider brukar detta fungera särskilt bra.

Att Kina är en diktatur som tystar sin befolkning, ljuger och uppenbarligen tillåter en grym djurhållning som konsekvent sprider smittor har Jimmie Åkesson rätt i när han skriver på GP Debatt (5/4). Detta är omvärlden och expertis tämlig enig om. Åkesson slår ur detta perspektiv således in redan öppna dörrar.

Saklig och välgrundad kritik är alltid befogad, däremot inte att i onödan polemisera och måla upp kineserna som fienden och det stora hotet.

Tajmingen och artikelns utformning talar istället för att syftet med artikeln är ett annat än att primärt kritisera kinesernas bristfälliga djurhållning och grymma djurplågeri. Snarare syftar den till att misstänkliggöra och måla upp kineserna, hellre än coronaviruset självt, som den stora fienden. Som exempel på den ociviliserade kinesen lyfter Åkesson också fram att de bland annat har fladdermöss på menyn. Måhända förekommer sådant, men det är knappast klassisk kinesisk husman. Åkesson vill med sitt exempel nog snarare påvisa att kineserna och deras kultur är ganska underutvecklad.

Kina bär ett stort ansvar för coronasmittans uppkomst och spridning. Den uppkom där och tilläts spridas där när auktoritära politiker länge förnekade dess existens. Europa och övriga världen har dock sitt egna ansvar idag. Även vi i väst har begått och begår misstag, som bara vi själva ansvarar för. Saklig och välgrundad kritik är alltid befogad, däremot inte att i onödan polemisera och måla upp kineserna som fienden och det stora hotet.

Åkesson förnekar sig inte utan tar fortsatt varje chans att driva sin nationalistiska agenda.

Sivert Aronsson, Göteborg

Läs också: Senaste nytt om det nya coronaviruset