Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

20180820 TrollhättanSkola , korridor , skolkorridor , kläder , skor , klädkrok Bild: Stefan Bennhage
20180820 TrollhättanSkola , korridor , skolkorridor , kläder , skor , klädkrok Bild: Stefan Bennhage

Även skolan på väg ner i älven

Politikerna i Göteborg beter sig som tonåringar och borde hitta en annan prioriteringslista, skriver Tommy Sandgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi har tidigare läst i GP om skolor med budgetunderskott. I dagarna tvingas alla rektorer med en skola som har underskott att ta tag i det för att den styrande alliansen har satt ned foten och ställt krav. Vad innebär det? Exempelvis kommer klasser slås ihop så där man tidigare var cirka 21 elever så utökas det i höst till 26, 27, 28 elever. Samtidigt dras extra resurser in så läraren blir ensam med den stora klassen. Även behöriga lärare sägs upp med motiveringen att budgeten måste hållas.

Tidigare har Sjumilaskolans före detta rektor Hamid Zafar uttalat sig om vad dagens skola behöver. Det handlar om struktur, tydlighet och krav. Kommer Göteborgs skolor leva upp till dessa visdomsord under hösten? Knappast!

Listan på vad politikerna prioriterar är nog inte samma som vad innevånarna i Göteborg önskar sig på sin lista.

Vad säger polisen om det som nu sker i skolans värld? Nu är man ingen remissinstans, vilket man nog egentligen borde vara, men med det man hör med deras erfarenhet så börjar problemen i mellanstadiet där elever inte blir sedda, hörda och bekräftade. Misstanken slår en att våra politiker har en så cynisk inställning att de vet att varje kvarvarande lärare har så stark moral och självbevarelsedrift att de anstränger sig till det yttersta för varje elev på bekostnad av sin egen hälsa och välmående.

I dagarna stod Alliansen på kajkanten vid Skeppsbron och slängde 860 miljoner i älven. Där ligger sedan tidigare 100–150 miljoner och skvalpar efter projekt Linbanan och Vasabron. Vad hade bara hälften av denna miljard kunnat göra för att få en välmående och bra skola. Inom några år hade detta betalat sig. Exempelvis skulle antalet kriminella barn minska i statistiken.

Våra politiker beter sig som tonåringar. Det viktiga är märkeskläder, märkesväskor, märkesskor, med mera. Översatt till politikerspråk är det märkesprojekt så som Linbana, Västlänken, Frihamnen, Skeppsbron och evenemangsstråket. Listan på vad politikerna prioriterar är nog inte samma som vad innevånarna i Göteborg önskar sig på sin lista.

Tommy Sandgren

Läs också: Kraftig kritik mot nya överenskommelsen om Skeppsbron