Ju mer data om oss alla, desto större möjlighet till politiskt kirurgiska ingrepp, skriver Sivert Aronsson.
Ju mer data om oss alla, desto större möjlighet till politiskt kirurgiska ingrepp, skriver Sivert Aronsson. Bild: Lars Schröder/TT

Även Orwell hade häpnat över ett sådant förslag

Att lägga så mycket integritetskänslig information i knät på maktlystna politiker är som att bjuda getingen på sockersöt jordgubbssaft, skriver Sivert Aronsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

För drygt två år sedan fick Per Håkansson vid Finansinspektionen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en databas, med samlade uppgifter om svenskarnas tillgångar och skulder. Beställningen kom från Riksbanken som prompt såg ett behov i en detaljerad bild över svenskens privatekonomi.

Utredningen är nu klar och föreslår att sex olika myndigheter, 1 700 företag och samtliga kommuner och regioner ska sammanställa och rapportera in data om svenskarnas fastigheter och tomter, bostadsrätter, fordon, finansiella tillgångar, pensioner och försäkringar, finansiella instrument, privata kapitaltillgångar, CSN-lån, räntor och avgifter samt konsumtionslån.

Blir detta verklighet skulle databasen bli SCB:s största. Byråkraterna på Riksbanken och Finansinspektionen jublar, S, V och MP tillstyrker. Ju mer data om oss alla, desto större möjlighet till politiskt kirurgiska ingrepp. Med sådan aggregerad insyn i folks privatekonomi finns alla verktyg i lådan för både hårdför propaganda och faktiskt beslutsfattande. Byråkrater kommer alltid gapa efter mer data, sådan underlättar ju deras jobb.

ANNONS

Men att lägga så mycket integritetskänslig information i knät på maktlystna politiker är som att bjuda getingen på sockersöt jordgubbssaft. Det är information som de helt enkelt inte har något med att göra, och som i fel händer skulle kunna rendera i vilket politiskt snedsteg som helst.

I George Orwells 1984 förespeglades ett övervakningssamhälle dystopiskt värre. Och ändå hade Orwell helt säkert häpnat över Per Håkanssons databasförslag.

Sivert Aronsson

LÄS MER:FI ska samråda med Riksbanken om kapitalbuffert

LÄS MER:Mitt i ekonomiska krisen – blancoskulderna skenar i Sverige

LÄS MER:Agera mot överskuldsättningen och förbjud sms-lån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS