Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lasse Edwartz

Ärliga resenärer ska prioriteras

Jag hoppas att det inte finns personer i Västtrafiks styrelse som vägrar att återinföra civilklädda biljettkontrollanter. I så fall ska de inte vara kvar där, skriver signaturen CGL.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag läste på GP Debatt (3/4) att MP angående klimatåtgärder ondgör sig över att kostnaden för resor med kollektivtrafiken ökar. Det är ju inte konstigt om tjuvåkandet beräknas uppgår till 100 miljoner kronor per år enligt intervju med Västtrafiks nye ordförande Peter Hermansson för någon vecka sedan. Han har också ett utmärkt förslag på hur detta ska minskas genom att återgå till kontroller med civilklädda kontrollanter. Enkelt och bra.

Dagens så kallade kontroller är rena skämtat där fem väl synliga vitkepsklädda kontrollanter går på och samtidigt går alla tjuvåkare av. Jag bevittnade detta själv på 2:ans spårvagn för någon vecka sedan och frågade då en av kontrollanterna om det inte kändes meningslöst. Han medgav detta men sa ”att så är vi instruerade att göra”.

Därför är Peter Hermanssons idé om bättre kontroller och därmed minskade kostnader för tjuvåkning utmärkt, speciellt om det ger lägre resekostnader för ärliga resenärer.

Det enda som bekymrar mig är att Peter Hermansson också säger att förslaget ”kan vara svårt att få igenom politiskt”. Jag hoppas att det inte finns personer i Västtrafiks styrelse som inte verkar för företagets och resenärernas bästa. I så fall ska de inte vara kvar där.

CGL