Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Joachim Nywall
Bild: Joachim Nywall

Är vi drabbade av härdsmälta?

Lämna inte över oöverskådliga problem till kommande generationer. Låt dem i stället tycka att vi gjorde rätt som vågade satsa på förnybar och ofarlig energi som sol, vind och vatten, skriver signatur Upplyst Lotta.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Till alla förespråkare av kärnkraft! Vi bor i ett land med stora naturliga förutsättningar för att kunna använda förnybar och ofarlig energi.

* Vattenkraft (40 procent av den totala elproduktionen). Stora och små vattendrag kan byggas ut, nu enligt miljöbalkens krav att hänsyn tas till livet i vattnet.

* Vindkraft (15 procent). Med långa kustremsor längs stora delar av vårt land, finns det gott om plats för att utöka dagens 3 370 kraftverk. (Danmark har i dag 43,4 procent vindkraft).

* Solenergi. Användning av solpaneler, som nu blivit alltmer lönsamt, ökar ständigt både för privatpersoner och i större sammanhang. På 1,5 timma tar Jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år.

* Kärnkraft (40 procent). Inga kärnkraftsländer har ännu lyckats hitta ett säkert sätt att slutförvara totalt 370 000 ton radioaktivt kärnavfall i 100 000 år. Detta avfall lagras nu i tillfälliga lagerutrymmen. I stället för att satsa tiotals miljarder kronor på att investera i nya kärnkraftverk, använd dessa pengar i stället till forskning om energieffektivisering, lagring av sol- och vindenergi, eldrift med vätgasbilar, och så vidare.

Lämna inte över oöverskådliga problem till kommande generationer. Låt dem i stället tycka att vi gjorde rätt som vågade satsa på förnybar och ofarlig energi som sol, vind och vatten.

Upplyst Lotta